Ken Niumatalolo van de marine stopt na 15 seizoenen als coach

12 Dec 2022

Ken Niumatalolo van de marine stopt na 15 seizoenen als coach

ANNAPOLIS, Md. (AP) — Ken Niumatalolo legde de lat hoog voor wat een militaire academie nog zou kunnen bereiken in het grote universiteitsvoetbal.

De afgelopen drie seizoenen bij Navy voldeden niet aan dat niveau.

Niumalolo is eruit na 15 seizoenen aan het roer te hebben gestaan. De academie kondigde zondag aan dat hij niet zou terugkeren - een dag nadat de adelborsten in dubbele verlengingen verloren van het leger en voor het tweede jaar op rij met 4-8 eindigden. Niumatalolo is met 109-83 de meest winnende coach in de schoolgeschiedenis, maar na een 11-2 overwinning in 2019 is Navy sindsdien niet meer boven de .500 geëindigd.

“Onze oprechte dank aan Coach Ken voor wat een opmerkelijke en indrukwekkende erfenis is geweest bij de Naval Academy”, zei atletisch directeur Chet Gladchuk in een verklaring. "Het marinevoetbal bloeide jarenlang onder zijn leiding. Hij zal voor altijd herinnerd worden vanwege de invloed die hij heeft gehad op de levens van degenen die voor hem speelden."

Verdedigingscoördinator Brian Newberry is aangesteld als interim-coach. Gladchuk zal naar verwachting maandag verslaggevers toespreken.

Niumtalolo werd voor het seizoen 2008 gehuurd door Navy. In de eerste twee jaar van de Midshipmen in de American Athletic Conference leidde Niumatalolo het team naar een deel van de AAC West Division-titel in 2015 en won hij de AAC West-titel regelrecht in 2016. Navy deelde ook de West-titel in 2019.

De Midshipmen gingen de afgelopen drie seizoenen slechts met 11-23 en hebben de afgelopen vijf jaar één seizoen gewonnen. Navy is een gecombineerde 4-10 tegen de andere twee service-academies in de afgelopen zeven jaar.

"De Naval Academy gaat nu verder met hoge ambities en omarmt een nieuw tijdperk van opnieuw bevestigde verwachtingen voor het marinevoetbal en onze adelborsten", zei Gladchuk.

Navy speelde onder Niumatalolo in 10 bowl-games. Hij is de enige coach in de rivaliteit tussen het leger en de marine die zijn carrière begon met acht opeenvolgende overwinningen in de serie. Hij is ook de enige coach in de geschiedenis van de marine die vier opeenvolgende bowl-games heeft gewonnen, en hij evenaarde een programmarecord door de Notre Dame drie keer te verslaan tijdens zijn ambtstermijn.

Verhaal gaat verder

Navy was 134 jaar een Independent voordat hij bij de AAC kwam, en de Midshipmen zijn 36-26 gegaan in conference play.

Navy begon dit seizoen met een nederlaag tegen FCS Delaware. De Midshipmen behaalden op 19 november een grote overwinning in Central Florida, maar verloren van het leger ondanks dat ze slechts 153 meter aan overtreding toestonden.

___

AP college football: https://apnews.com/hub/college-football en https://twitter.com/ap_top25. Meld u aan voor de universiteitsvoetbalnieuwsbrief van AP: https://tinyurl.com/mrxhe6f2