Geen overlevenden in bouwexplosie in Jersey: reddingswerkers

12 Dec 2022

Geen overlevenden in bouwexplosie in Jersey: reddingswerkers

Reddingswerkers in Jersey hebben zondag de hoop opgegeven om overlevenden te vinden van een explosie die een flatgebouw van drie verdiepingen met de grond gelijk heeft gemaakt, waarbij meer dan een dozijn mensen werden gevreesd.

Er is bevestigd dat ten minste drie mensen zijn omgekomen bij de ontploffing begin zaterdag in St. Helier, de havenhoofdstad van het Kanaaleiland, na een vermoedelijk gaslek.

"We hebben drie bevestigde dodelijke slachtoffers en het is eerlijk om te zeggen dat we er meer verwachten", vertelde politiechef Robin Smith op een persconferentie, waarbij hij zei dat ongeveer 12 inwoners vermist bleven.

"Met droefheid bevestig ik dat de zoek- en reddingsoperatie is verplaatst naar een bergingsoperatie", zei hij.

De volgende fase omvat een "nauwkeurige en nauwgezette zoektocht naar het puin", wat weken kan duren, zei Smith.

Een gaslek was de "waarschijnlijke" oorzaak, voegde hij eraan toe. "Maar zoals je de politie vaak hoort zeggen, we houden alle opties open."

Geholpen door speurhonden en stadsreddingsexperts uit Zuid-Engeland hadden hulpverleners van Jersey van de ene op de andere dag het puin doorzocht.

Brandweercommandant Paul Brown bevestigde dat brandweerlieden vrijdagavond, ruim zeven uur voor de explosie, zijn opgeroepen om de gasgeur te onderzoeken.

Hij gaf toe dat er iets "vreselijk mis" was gegaan gezien de daaropvolgende ramp, maar hield vol dat de eilandbewoners van Jersey nog steeds vertrouwen konden hebben in zijn dienst.

"We hebben gezocht en we zullen niet stoppen met zoeken naar dierbaren van mensen," zei Brown.

De gasleverancier van Jersey, Island Energy, zei dat het samenwerkte met de brandweer om te begrijpen wat er gebeurde.

Net als vele anderen in St. Helier zei de eerste minister van Jersey, Kristina Moore, dat ze was gewekt door de ontploffing.

"Over het hele eiland kon je dit buitengewone geluid horen", vertelde ze aan de BBC.

"Het is ondenkbaar nieuws, we zijn er allemaal kapot van en maken ons echt zorgen om de mensen die erbij betrokken zijn, om degenen wiens leven verloren is gegaan."

Ambtenaren zeiden dat ongeveer 40 bewoners in de buurt van de verwoeste flats zaterdag moesten worden verplaatst, en Moore prees de gemeenschap voor het verzamelen.

Verhaal gaat verder

Het incident sluit een tragische week af voor Jersey, een Brits kroongebied dat geen deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, waarvan de economie afhankelijk is van het bankwezen, het toerisme en de visserij.

De kustwacht staakte vrijdag een zoektocht naar drie vissers uit Jersey die bijna 36 uur vermist waren nadat hun houten boot een vrachtschip raakte en zonk.

Het vrachtschip is eigendom van Condor Ferries, wiens kantoor in Jersey vlakbij het verwoeste flatgebouw ligt.

"We moeten een beroep doen op de collectieve kracht van de eilandgemeenschap", zei Moore na de tweelingrampen.

jit/bp